Kolokwium
793255: Zad 1.
Sprawdź czy podane zdanie jest tautologia.
((p⇒q) v r)⇒o
Zad. 2
Narysuj wykres funkcji y=log||x|−1|. Wypisz kolejne etapy.
Zad. 3
Rozwiąż nierówność:
| | 3 | | 4 | | 2 | | 9 | |
( |
| )x+1×( |
| ) |
| ≤ |
| |
| | 4 | | 3 | | x | | 16 | |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
( |
| ) |
| to jest do potęgi |
| |
| | 3 | | x | | x | |
Zad. 4.
| | −√3 | | 1 | |
Wyznacz x € (−π;π> , dla którego sinx= |
| cosx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 lis 10:09
793255: ((p⇒q) v r)⇒p*
10 lis 10:37
5-latek: Ja bym robil to tabelka
Inaczej nie potrafie
10 lis 10:44
793255: Tak i wyszło mi ze nie jest tylko nie jestem w stanie tego napisać
10 lis 10:52
10 lis 11:09
5-latek: Dzien dobry
iteRacj@ 
Dzisiaj mamy wolne za sobote wiec troche sobie posiedze na forum
dziekuje za link
10 lis 11:15
PW: Metodą skróconą:
s⇒p
byłoby fałszem wtedy i tylko wtedy, gdyby z prawdy wynikał fałsz, tzn. gdyby p było fałszywe i
jednocześnie s było prawdziwe.
Taka sytuacja ma miejsce: s jest alternatywą, w której pierwszy człon jest prawdziwy, gdy p
jest fałszywe (ten pierwszy człon jest implikacją o fałszywym poprzedniku). Koniec.
10 lis 11:18
793255: A jak z tą niepewnością ?
10 lis 12:36
5-latek: | | 3 | | 3 | | 3 | |
( |
| )x+1*( |
| )−2/x≤( |
| )2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
10 lis 12:54
793255: I w tym momencie sprowadziłam do wspólnego mianownika mogłam tak ?
10 lis 12:55
5-latek: Moglas oczywiscie
Ale zalozenie ze x≠0
ja bym zrobil tak
Mnoze obie strony przez x
2 (mam pewnosc ze nie zmieni sie zwrot nierownosci
x
3−2x≥x
x2
x
3−x
2−2x≥0
x(x
2−x−2)≥0
A to potrafisz rozwiazac
10 lis 13:03
793255: I super to mam dobrze
10 lis 13:03