matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rezystancja
max:
Cztery jednakowe oporniki, każdy o rezystancji R, połączono w sposób pokazany na rysunku. Obliczyć rezystancje zastępczą.
4
Nie mam pojęcia jakim cudem wychodzi tutaj rezystancja
R
Czy mógłby ktoś mnie
3
oświecić? Ponieważ pierwsze i drugie łącze szeregowo i wychodzi mi 1/2 R i 1/2 R
10 lis 00:31
jc:
Wychodzi R.
10 lis 01:05
max:
Czyli na końcu 1/2 R i 1/2 R są już podpięte szeregowo?
10 lis 01:20
Janek191:
1
1
1
2
=
+
=
Rz1
R
R
R
więc
R
Rz1 =
2
Analogicznie
R
RZ2 =
2
zatem R = Rz1 + Rz2 = R
10 lis 07:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick