matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdz x
spejson:
3+7+11+...+x=300
10 lis 00:13
:
3+x
x−3
*(
+1)=300
2
4
3+x
x+1
*
=300
2
4
x
2
+4x+3=2400 x
2
+4x−2397=0 x=−51 ∨
x=47
10 lis 02:49
Janek191:
a
1
= 3 r = 4 a
n
= x S
n
= 300 a
n
= a
1
+ (n−1)*r = 3 +( n −1)*4 = 4 n − 1 S
n
= 0,5*(a
1
+ a
n
)*n = 0,5*(3 + 4 n − 1)*n= ( 1 + 2n)*n = n + 2 n
2
= 300 2 n
2
+ n − 300 = 0 Δ = 1 − 4*2*(−300) = 2 401
√
Δ
= 49
− 1 + 49
n =
= 12
4
więc x = a
n
= 4*12 − 1 = 47 =====================
10 lis 07:24
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick