matematykaszkolna.pl
wzory kąs: Matematycy poszukiwali wzorów, które służyłyby do obliczania liczb pierwszych. Na przykład A. M. Legendre podał prosty wzór: 2n2+292n2+29, którego wartości dla n=1,2,…,28n=1,2,…,28 są różnymi liczbami pierwszymi (łatwo zauważyć, że dla n=29n=29 wynikiem nie będzie już liczba pierwsza). Także prosty wzór podał L. Euler: n2−n+41n2−n+41. Tym razem dla n=1,2,…,40n=1,2,…,40 otrzymamy 40 różnych liczb pierwszych (znowu łatwo zauważyć, że dla n=41n=41 wynik nie jest liczbą pierwszą). Oba przytoczone wyżej wzory zostały podane w XVIII w, a zadaniem jest… naśladować starych mistrzów : proszę ułożyć wzór (inny niż podane wyżej), którego wartościami dla n=1,2,3,…n=1,2,3,… będą liczby pierwsze. Za wzór którego wartości dla n=1n=1 i n=2n=2 będą liczbami pierwszymi 1 punkt, za każdą następną liczbę pierwszą (dla n=3,4n=3,4) kolejny punkt, ale nie więcej niż 3. Wskazówka: najłatwiej znaleźć taki wzór w formie wielomianu, może mieć inny stopień niż 2.
9 lis 23:10
kochanus_niepospolitus: po pierwsze −−− po co podwojone są wszystkie podane przez Ciebie wzory i zapisy? po drugie −−− my mamy Ci pomysł dać? To jest Twoje zadanie, a nie nasze
9 lis 23:34
kąs: spokojnie, mam pomysł na n=1,2 i 3 emotka próbuję wymyślić na więcej, ale już długo się męczę i nic mi nie przychodzi do głowy, zatem pytam o POMOC emotka
9 lis 23:39
kąs: n3+n2+1 − mój wzór
9 lis 23:40
kochanus_niepospolitus: To tak naprawdę wystarczy, aby stworzyć taki wielomian, abyś miał/−a 6 liczb pierwszych (dla 6 pierwszych 'n') Jakbyś sobie rozpisał/−a kolejne liczby pierwsze to byś zauważył/−a pewny ładny związek, że dla niektórych ostatnich cyfr w liczbach o wiele częściej wypadają liczby pierwsze, np.: ... i tutaj początkowo zrobiłem zadanie ... ale postanowiłem je skasować ... sam wpadnij na pomysł, mi zajęło to jakieś 3 minuty (łącznie z wyszukiwaniem w internecie tabelek liczb pierwszych mniejszych od 300)
10 lis 09:52
kochanus_niepospolitus: A nie ... łeee ... tylko 4 kolejne 'n' mają być liczbami pierwszymi ... łeee ... to banał w takim razie. To się można ograniczyć do tabeli liczb pierwszych mniejszych od 100
10 lis 09:58