algebra
Matfil: Korzystając ze wzoru Moivre'a wykazać, że
| | sin1/2(n+1)x * sin1/2nx | |
sinx+sin2x+...+sin(nx) = |
| |
| | siin1/2x | |
| | cos1/2(n+1)x * sin1/2nx | |
cosx+cos2x+...+cos(nx) = |
| |
| | siin1/2x | |
9 lis 21:24
Adamm: z jakiego wzoru de'Moivre'a
eix+e2ix+...+enix i wzór na sumę ciągu geometrycznego
9 lis 21:26
Matfil: W książce, z której korzystam jest wzór na podniesienie liczby zespolonej do n−tej potęgi:
cos(nx)+i*sin(nx)=(cosx+i*sinx)n
Wydaje mi się, że chodzi o ten
9 lis 21:29
Adamm: szkoda że w twojej książce nie ma czegoś takiego jak postać wykładnicza
9 lis 21:39
Matfil: w tym rozdziale miałem tylko ten wzór
9 lis 21:48