funkcja
matma: sporządź wykres
y=−log4(|x|−1)
Czy dobrze zaczęłam
1) wykres y=log4x
2) Przesuwam o 1 jednostkę w prawo
3) teraz odbijam względem osi y
4) Czy względem osi x
9 lis 21:10
matma: Proszę o pomoc
9 lis 21:35
Chyba: najpierw log4 x
potem log4 |x| czyli wzgledem osi OY
następnie przesuniecie w prawo o jeden
a potem względem osi OX
9 lis 21:37
Mila:
Teraz widzę, że poprzednie też sfuszerowane, ale chyba wiesz o co chodzi?
Spróbuję w następnym wątku.
9 lis 21:40
matma: Bardzo proszę i serdecznie DZIĘKUJE
9 lis 21:43
Mila:
Źle mi rysuje, zmienię przeglądarkę.
9 lis 21:45
Eta:
Hej
Mila 
Ja mam podobnie trzy razy rysowałam
9 lis 21:46
Mila:
Cześć

Właśnie miałam Cie prosić, abyś narysowała.
9 lis 21:48
matma: po trzeciej próbie narysowania chyba robi się to w takiej kolejności bo zgadza się z
odpowiedzią
1: f=log4x
2:f=log4(x−1)
3:f=−log4(x−1)
4:f=−log4(|x|−1)
9 lis 21:52
Mila:
Nie da rady dobrze narysować ;
Po kolei robisz tak:
1)
y=log4(x)
2) translacja o wektor [1,0]⇒y=log4(x−1)
3) Symetria względem OY − ⇒y=log4(|x|−1) masz dwie gałązki wykresu
4) Symetria względem OX ⇒y=log4(|x|−1)
9 lis 21:54
Mila:

Trochę popsuło.
9 lis 21:59
matma: Dzięki, chodziło właśnie o ujęcie wszystkich przypadków w jednej funkcji
9 lis 22:01
Mila:
9 lis 22:04
matma: Jesteś wielka.
10 lis 05:38