Wykazac
Puma23: Wykazac ze jesli x0 spelnia rownanie
x2+x+1=0
to x03m+x03n+1 + x+03p+2=0 gdzie m n p ∊C
Tutaj bedzie x0 pierwiastkiem zes[polonym ale nie wiem jak sobie z tym poradzic
9 lis 21:06
Adamm: chyba miało być m, n, p ∊ℕ
x2+x+1=0
(x−1)(x2+x+1)=0
x3=1
x03m+x03n+1+x03p+2=1+x0+x02=0
9 lis 21:08
Puma23: dzieki
Jest ∊ C
Wytlumacz dlaczego tak rozpisales?
9 lis 21:13
Adamm: skoro całkowite (bo to są całkowite, a nie zespolone), to trzeba uzupełnić
x−3=1 z x3=1
czyli mamy też dla całkowitych
9 lis 21:14
Adamm: dlaczego tak rozpisałem?
nie wiem
ja ci tylko pokazuję jak ja to widzę
9 lis 21:16
Puma23: Adamm nie wytlumaczyles mi dlaczego napisales
(x−1)(x2+x+1)=0 x3=1
bo z rownania x2+x+1=0 Δ<0 wiec x0 musi byc pierwiastkiem zespolonym
9 lis 21:18
Puma23: Dobrze moze ktos inny wytlumaczy
9 lis 21:18
Adamm: co z tego czy x musi być pierwiastkiem zespolonym czy nie
spełnia tą równość, więc to wykorzystujemy
9 lis 21:19
Adamm: ok, skoro nie chcesz, to ci nie będę tłumaczył
9 lis 21:19
Puma23: Skoro napisales ze nie wiesz dlaczego to co mialem napisac ?
9 lis 21:20
Adamm: skoro napisałeś "wytłumacz mi" to co ja miałem ci odpowiedzieć?
nie rozumiesz
mnie nie rozumiesz
9 lis 21:22
Puma23: Dobrze . Skonczmy to . Bez obrazy
9 lis 21:23
PW: A gdybyś tak spojrzał:
Adamm widzi "pół wzoru na różnicę sześcianów" x
3−1
3, a więc mnoży przez to, co brakuje:
było x
2+x+1, powstaje
x
3−1 = (x−1)(x
2+x+1).
Wielomiany po obu stronach sa równe, a więc mają te same pierwiastki. Teraz widać, co to za
pierwiastki: pierwiastki trzeciego stopnia z jedności:
| | 2π | | 2π | | 4π | | 4π | |
1, cos |
| +isin |
| , cos |
| +isin |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
Oczywiście 1 jest pierwiastkiem dwumianu (x−1), a ω
1 i ω
2 są pierwiastkami tego badanego
trójmianu. Mamy więc
ω
21+ω
1+1 = 0
A co otrzymamy, gdy będziemy liczyć to paskudne wyrażenie podane w treści zadania?
9 lis 21:53
Puma23: Dziekuje PW
O to wlasnie chodzilo mi
Znam te pierwiastki stopnia trzeciego z jednosci ale w innej postaci .
9 lis 21:57