oblicz arcus
szukająca_odpowiedzi: Bardzo proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie poniższych zadań:
1) arccos(cos11)
2)arccos(cos8)
3)arccos(−√(1−sin2))
4)arctg(tg2)
9 lis 20:49
Adamm: wystarczy po prostu przeczytać sobie, co to jest ta funkcja odwrotna
9 lis 20:51
kochanus_niepospolitus:
arccos(cos a) = a
cos(arccos a) = a
itd.
a co to niby jest "sin
2"
9 lis 20:52
Adamm: arccos(cosa)=a
ale tylko dla pewnych a
9 lis 20:54
szukająca_odpowiedzi: Zaszła pomyłka, miało być sin21.
Ja to wiem, wiem również co to funkcja odwrotna. Tylko że takie 11(podkreślam, że nie są to
stopnie) nie mieści się w przedziale dziedziny arccos (0,pi).
I na zajęciach staraliśmy się "rozwalić" to tak, aby mieściło się w przedziale. Także
przykładowo, arccos(cos11)=arccos(cos(11−4pi))=arccos(cos(4pi−11)=4pi−11.
Tylko nie rozumiem, dlaczego nagle 11−4pi zmienilo się w 4pi−11.
9 lis 21:11
Adamm: nie w dziedzinie, tylko zbiorze wartości...
9 lis 21:12
Adamm: cosx <− funkcja parzysta
czyli
cos(−x)=cosx
9 lis 21:14
szukająca_odpowiedzi: A no racja z tą dziedziną

Dziękuję

Jeszcze ostatnie pytanie, dotyczące zadania 3. Otóż, po przekształceniach wychodzi
arccos(−cos1)=arccos(cos(pi+1))=arccos(cos(1−pi)).
Prosiłabym o wytłumaczenie, dlaczego nagle −cos1 stał się cos(pi+1)
9 lis 21:25
Adamm: −cosx=cos(x+pi)
to jeden ze wzorów redukcyjnych
9 lis 21:27
szukająca_odpowiedzi: Jeszcze raz bardzo dziękuję i życzę miłego wieczoru
9 lis 21:55