Pierwaistki rownania
Puma23: Wiadomo ze x1 x2 sa pierwiastkami rownania x2+px+q=0
Znajdz rownanie kwadratowe ktorego pierwiastki y1 , y2 speniaja warunek
y1= x12+x22 y2= x13+x23
9 lis 20:41
yep:
x
2 + px + q = 0
ze wzorow Viete'a:
zatem
1) x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2 − 2x
1x
2 = ...
2) x
13+x
23 = (x
1+x
2)(x
12−x
1x
2+x
22) = ...
9 lis 20:44
Puma23: dzieki .
9 lis 20:45
karty do gry : szukamy równania kwadratowego w postaci :
y2 + ax + b = 0
gdzie
a = −(y1 + y2) = ...
b = y1*y2 = ...
gdzie
y1 = x12 + x22 = (x1 + x2)2 − 2x1x2
y2 = x13 + x23 = (x1 + x2)3 − 3x1x2(x2 + x2)
Wystarczy odpowiednio podstawić.
9 lis 20:45
Puma23: Rownanie to bedzie mialo np taka postac
((y−(p2−2q))((y+p(p2−3q))=0
9 lis 20:59