wektory
gabi: mam wyznaczyć kąt α utworzony przez wektory u=[−√3,−1] i v=[2√3,−2]
wychodzi mi, że sinα=√3/2 ⇒ α=60stopni, a w odpowiedzich jest 120 , dlaczego ? źle wyliczyłam
?
9 lis 20:38
PW: Kąt między wektorami to kąt skierowany (trzeba określić, który wektor jest pierwszy w parze).
9 lis 20:40
gabi: czyli ?
9 lis 20:47
Adamm: jak dla mnie to nie ma różnicy
9 lis 20:48
PW: ... czyli trzeba przeczytać definicję.
9 lis 20:48
gabi: Kątem między dwoma niezerowymi wektorami u→ i w→ nazywamy kąt wypukły, którego jedno ramię ma
kierunek i zwrot wektora u→, a drugie ramię ma kierunek i zwrot wektora w→.
9 lis 20:53
Adamm: zresztą, ten kąt to wcale nie jest 60o
9 lis 20:57
Adamm: ani 120o
9 lis 20:58
gabi: jak nie , jak tak
9 lis 21:02
Mila:

v o u=−4
−4=|v|*|u|*cosα
α=180
o−60
o=120
o
9 lis 21:17