Oblicz wiek znaleziska
Aimika: Oblicz wiek znaleziska, w którym zmierzona zawartość izotopu 14C jest mniejsza od zawartości
początkowej o:
a) 20%
Wiem, że będzie:
80% x m0 = m0 (1/2) t5700
ale potem wychodzi mi
4/5 = (1/2) t5700 chcę skorzystać z różnowartościowości, ale jak zrobić z tego równą
podstawę?
9 lis 20:33
'Leszek: Tylko mozna zlogarytmowac ( logarytm dziesietny )
Czyli :
| | t | |
Log (0,8) = |
| * log (0,5) ⇒ t = 5700*log(0,8)/log(0,5) |
| | 5700 | |
Wlacz kalkulator i oblicz !
9 lis 20:50
Aimika: ok, dziękuję ^^
9 lis 20:53