Przekształcenie trygonometryczne
Maciess: Pochodna wyszła mi 1−2sin2(x) lub 2cos2(x)−1 Wynik zgodny z odpowiedziami z podręcznika. Ale
Wolfram podaje jako wartość pochodnej cos(2x) − teoretycznie to samo.
Może mi ktoś powiedzieć jak przekształcić ten wynik aby otrzymać taką ładną postać?
9 lis 20:19
Adamm: cos(2x)=cos2x−sin2x
masz taki wzór
cos(a+b)=cosa*cosb−sina*sinb
9 lis 20:21
Puma23: cos2x= cos2x−sin2x
cos(2x)= 1−sin2x−sin2x= 1−2sin2x np
9 lis 20:23
Maciess: @Adamm Czyli typowa tożsamość o której nie pamiętałem

Dziękuje
9 lis 20:25