Rachunek prawdopodobieństwa
Michał: Hej, dobry wieczór

mam pytanko dotyczące rachunku prawdopodobieństwa:
Treść zadania:
Ze zbioru Z={1,2,3,4,5,6} wylosowano 3 razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Pradopodbieństwo
tego że dokładnie 2 razy wylosowano liczbę pierwszą jest równe?
Zastanawiam się jak zrobić to zadanie, udało mi się znaleźc w sumie rozwiązanie ale ni w 5 ni w
10 nie rozumiem.
Moze powiem tak... Nie znam pojęć związanych z tym działem, gdyż jestem dopiero w trakcie
zgłębiania wiedzy a nasz nauczyciel uważa, że głupotą jest się uczyć na początku jak się
nazywają jakie operacje, pokazał nam więc różne zadania z rachunku pradopodbieństwa i sposoby
jak sobie radzić w danej sytuacji.
Jezeli idzie o ten przypadek to nie miałbym problemu gdyby w tresci było że wylosowano 2 razy
liczbe i jakie pradopodobinestwo ze obie liczby sa pierwsze....
Wtedy zrobiłbym to tak:
Pytam się ile mam możliwości na wylosowanie liczby pierwszej? (2,3 i 6 ⇔ czyli 3)
* _
2 2
3 3
6 6
3*3=9 <−−− możliwosci
Tylko ze w tym przypadku losujemy 3 liczby niezalezenie czy za pierwszym i drugim razem
wylosowaliśmy już liczby pierwsze, które potrzebowaliśmy i jak mam sobie z tym poradzić, jak
do tego podejść, mógłby ktoś mi to wytłumaczyć
Będę wdzięczny za każdą pomoc, pozdrawiam Michał
9 lis 20:12
yht:
na początku liczysz ile jest możliwych wariantów losowania
Ω = 6*6*6 = 216
w pierwszym losowaniu możesz wylosować liczbę na 6 sposobów
w drugim też na 6 (bo losujemy
ze zwracaniem)
w trzecim też na 6
Co do dalszych obliczeń (dokładnie dwa razy liczba pierwsza)
oznacza to, że
po prostu dwie muszą być pierwsze i jedna nie−pierwsza
p − pierwsza
np − niepierwsza
musi być:
(p, p, np)
albo
(p, np, p)
albo
(np, p, p)
w zbiorze {1,2,3,4,5,6} są 3 liczby p i 3 liczby np więc
w ramach wariantu (p, p, np) masz 3*3*3
na 3 sposoby wylosujesz liczbę pierwszą
drugie losowanie też na 3 sposoby liczba pierwsza
trzecie losowanie na 3 sposoby liczba nie−pierwsza
tak samo wariant (p, np, p) 3*3*3
(np, p, p) też 3*3*3
liczba zdarzeń sprzyjających to 3*3*3 + 3*3*3 + 3*3*3 = 27+27+27 = 81
9 lis 20:22
Michał: Kurcze, logiczne i proste ;
; nie wpadłem na to żeby tak do tego podejść dzięki yht za
wytłumaczenie i ukazanie nowego spojrzenia na sprawę doceniam

W międzyczasie, znazłem jeszcze jeden przykład, z którym sobie nie radzę więc też go tu wrzucę
:X Proszę o korektę:
Ile jest liczb zprzedziału {1000...9999} które są podzielne przez 57
ja to zrobiłem tak :
9999/57 =175,(reszta) <−−− 175 liczb podzielnych
1000/57=17,(reszta) <−−−−17 liczb podzielnych
A = 175−17=158 (moc a)
| 157 | |
Prawie dobrze odp to |
| Czemu? Gdzie gubię tę 1? |
| 9000 | |
9 lis 20:27
PW: Michał, nie wiesz jak rozwiązać − podaj treść zadania. Po do te dywagacje?
Zdarzenia elementarne to 3−wyrazowe ciągi o wyrazach ze zbioru Z.
Zdarzenie A − "wylosowano dokładnie dwie liczby pierwsze" składa się z następujących typów
zdarzeń elementarnych:
(1) (p,a,b)
(2) (a,p,b)
(3) (a,b,p),
gdzie p oznacza liczbę złożoną lub 1, zaś a i b są dowolnymi (niekoniecznie różnymi) liczbami
pierwszymi.
Umiesz policzyć ile jest ciągów typu (1)?
9 lis 20:27
yht:
| 158 | |
wg mnie to Twoja odp. P(A) = |
| jest dobra  |
| 9000 | |
9 lis 20:36
Michał: PW, wybacz moje opisy. Dewagacje są po to że czegoś nie rozumiem, chciałem podkreślić momentu w
którym się gubię.
Wtedy wiadomo na co należy zwróćić uwagę podczas tłumaczenia, dodatkowy komentarz jest także po
to, aby pokazać w jaki sposób ja podchodzę do tego
tematu, jaki jest tok mojego rozumowania, nie zależy mi na odpowiedzi, a na zrozumieniu

Dla
tego te moje być może nadmierne rozważania, choć wydaje mi się, że nie
mówię tam niczego co byłoby nadmiarowo niepotrzebne

(w każdym razie sorry).
Co do pytania czy umiem policzyć ile jest ciągów typu(1), chyba nie, znaczy się nie do końca
rozumiem o co Ci chodzi, mój język matematyczny, jest mega ubogi.
Ale wiem że liczby złożone to 1, 4 i 6 z tego przedziału, czy to nie wystarczy?
−−−−−−−−−−−−−−−−
Yht ^^ ufff to dobrze, już myslałem ze nawet z takim prostym zadaniem mam jakieś
niezidentyfikowane problemy. W takim razie być może błąd jest w odpowiedziach

Cholera wie, postaram się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat, jak będę wiedział to dam tutaj
znać

póki co dobranoc, kolorowych snów, dziękuję za cierpliwość i pomoc yht
9 lis 20:41
PW: Najmniejszą liczbą podzielną przez 57 w ciągu 10001, 1002,...,9999 jest 1026.
9999−1026 = 8973
8973:57 = 157 + r,, r<1
Oznacza to, że w rozważanym ciągu jest 1+157 = 158 liczb podzielnych przez 57.
Trzeba popatrzeć tak: jest 157 "odcinków o długości 57", ale liczymy wszystkie końce i początek
pierwszego.
9 lis 21:20
Michał: Chyba rozumie

dziękuję PW, trochę wydaje się przekombinowane, ale po przeczytaniu tego 5−ty
raz dostrzegam w tym dużo sensu

dziękuję za odpowiedź.
13 lis 21:34