funkcje cyklometryczne
793255: | | 5 | | π | |
czemu arc(sin |
| π)= |
| ? |
| | 6 | | 6 | |
9 lis 19:28
Jerzy:
Bo arcussin jest funkcją odwrotną do sin.
9 lis 19:31
793255: | | π | | 5 | |
to wiem ale nie rozumiem czemu |
| a nie |
| π?  |
| | 6 | | 6 | |
9 lis 19:32
grzest:
sin(π−α)=sinα.
9 lis 19:36
Jerzy:
Bo sin(5/6π) = sin(π−5/6π)
9 lis 19:36
793255: | | π | | π | |
ok my uwzględnialiśmy to na przedziale od <− |
| ; |
| > to trzeba było to zamienić z tego |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
względu że |
| π nie mieściło się w przedziale o to też chodzi ? |
| | 6 | |
9 lis 19:39
Jerzy:
Dokladnie tak.
9 lis 19:40
Adamm: arcsin(sinx)=x
tylko dla x∊[−pi/2; pi/2]
9 lis 19:41