Zadanie ze zbioru zadań Kiełbasy(podstawa):
Lina: Zadanie ze zbioru zadań Kiełbasy(podstawa):
| | (x3 −x2−x+1)(x−2) | |
Wyrażenie |
| sprowadx do najprostrzej postaci |
| | (x2−3x+2)(x2+3x+2) | |
9 lis 19:17
iteRacj@: p.Andrzej chyba napisał najprostszej
9 lis 19:19
Lina: rzeczywiście , całe życie w błędzie...
9 lis 19:20
Janek191:
Rozłóż na czynniki i uprość .
Np. x2 − 3 x + 2 = ( x − 2)*(x −1)
9 lis 19:22
Janek191:
x2 + 3 x + 2 = ( x + 2)*(x + 1)
9 lis 19:23
iteRacj@: oblicz Δ i przestaw w postaci iloczynowej wyrażenia z mianownika
9 lis 19:23
Jack: Spowadz do postaci iloczynowej oba wyrazeniu w mianowniku
Czyli delta itd
Natomiast wielomian (x3−x2−x+1) = x2(x−1)−(x−1) = (x−1)(x2−1) = (x−1)2(x+1)
9 lis 19:24
Eta:
x
3−x
2−x+1=x
2(x−1)−(x−1) = (x−1)(x
2−1)=(x−1)(x−1)(x+1)
Licznik : (x−1)(x−1)(x+1)(x−2)
Mianownik : (x−2)(x−1) * ( x+2)(x+1)
przy założeniu x≠±1 i x≠±2
| L | |
| =................ uprość i podaj wynik |
| M | |
9 lis 19:24
Janek191:
x3 − x2 − x + 1 = x*(x2 − 1) − ( x2 − 1) = (x2 − 1)*(x − 1) = ( x − 1)*(x + 1)((x − 1)
9 lis 19:25
Lina: Jeju ale z Was mózgi.. Ja jestem po 3 semestrach cieżkiej matmy a nie umiałam sobie z tym
zadaniem poradzić..
9 lis 19:28
;..: Zadanie typowe dla gimnazjum.
9 lis 20:17
yht:
bez przesady z tym gimnazjum, obecnie skracanie wyrażeń wymiernych jest tylko w
ponadgimnazjalnej i to wyłącznie na
rozszerzeniu
9 lis 20:25