Zbadac rzad macierzy w zalezonosci od paramteru p
Macko z Bogdanca: Zbadac rzad macierzy w zalezonosci od paramteru p
Mam macierz A
I 1 p −1 2 I
I 2 −2 p 5 I
I 1 10 −6 1 I
Wyliczam wyznacznik najwiekszego minoru (3x3) regulu Sarrusa
I 1 p −1 I
I 2 −2 p I =6−20+p2−1−10p+12p=p2+2p+15
I 1 10 −6 I
Trojman kwadtratowy przyrownuje do zera i otrzymuje p=3 i p=−5
Zas w odpowiedizach nie mam wgl rozpatrzonego rzedu dla p=−3, tylko dla p=3. Robie cos zle?
9 lis 19:02
Macko z Bogdanca: up
9 lis 23:07
Macko z Bogdanca: Ktos cos?
10 lis 00:32
jc:
1 −1 2 p
2 p 5 −2
1 −6 1 10
0 −1 1 p
−1 p 3 −2
1 −6 0 10
0 −1 1 p
−1 p−6 3 −2
1 0 0 10
0 0 1 p
−1 p−3 3 −2
1 0 0 10
0 0 1 p
−1 p−3 3 8
1 0 0 0
0 0 1 p
0 p−3 3 8
1 0 0 0
Widać, że rząd zawsze = 3.
Chyba, że coś pomyliłem w rachunkach.
10 lis 01:04
Macko Z Bogdanca: No wgl odpowiedzi do jesli p≠3 to rzad wynosi 3 a jesli p=3 to rzad wynosi 2, z tego co robilem
to mi tak wychodzilo
tylko jeszcze zostal ten parametr p=−5 i nie wiem czy to nalezy odrzucic, czy robie cos zle, w
innych podpunktach
tez mam taka sama sytuacje.
10 lis 01:15
Alky: Tak jak liczyłeś minor wychodzi (p−3)(p+5), więc niby dla 3 i −5 rząd wynosiłby 2, ale masz też
drugą opcje, bo macierz jest 3x4, a jak policzysz wyznacznik drugiego minora to dostaniesz
p2+2p−30. Też ma 2 rozwiązania, ale żadne z dwóch rozwiązań nie pokrywa się z rozwiązaniami z
drugiego minora, więc nawet gdy wyznacznik 1 minora jest równy 0 to wyznacznik 2 minora jest ≠
0 zatem tak czy tak rząd = 3.
10 lis 01:21
Macko Z Bogdanca: Super, dziekuje
10 lis 02:00
Macko Z Bogdanca: Wiec musi to byc blad w odpowiedziach.
10 lis 02:01