Zasada włączeń i wyłączeń
janek: Ile jest różnych funkcji ze zbioru n−elementowego na k−elementowy, którenie są surjekcjami?
9 lis 18:59
janek: Pomoże ktoś? :c
9 lis 21:43
Mila:
1)n<k nie ma suriekcji
2) n≥k
Liczba suriekcji: n>k
| | | |
L(n,k)=∑(j=0 do k) (−1)j* | *(k−j)n |
| | |
Liczba różnych funkcji , które nie są suriekcjami=Liczba wszystkich funkcji− liczba suriekcji⇔
| | | |
kn−∑(j=0 do k) (−1)j* | *(k−j)n |
| | |
3)n=k− każda suriekcja jest bijekcją.
k
n−n!
II sposób obliczenia liczby suriekcji:
L(n,k)=k!*S
2(n,k)
9 lis 22:50
jc: Ten drugi sposób, to właściwie sposób na obliczenie S2(n,k).
Ale oczywiście jak już ktoś obliczył i zapisał, to można stosować.
Zupełnie tak samo, jak można stosować regułę Hospitala do granicy (sin x)/x w zerze.
9 lis 22:55