Procenty
xxxx: Czy moje rozwiązanie ma sens − W sadzie rosną tylko jabłonie i grusze. Sadownik zamierza
powiększyć liczbę grusz o 24 %. Jeśli zrealizuje swoje zamierzenia, to liczba drzew w jego
sadzie wzrośnie o 3 %. Jaki procent drzew w tym sadzie stanowią obecnie jabłonie?
Moje roz.
x − jabłonie, y − grusze
x + 0,24x = 1,03(x+y)
x+y= 1
x+0,24x=1,03(x+1−x)
x1,24x=1,03
x=0,83
Czyli obecnie jabłonie stanowią 83% a grusze 17%?
Dalej zrobiłem tak:
W tych obliczeniach niżej chodzi mi o ten fragment zadania że sadownik powiększył liczbę grusz
o 24%. więc jakby szukam tego procentu przed powiększeniem − nie wiem czy to dobrze zrobiłem
y + 0,24y = 17
1,24y=17
y= 13,7 (grusze)
100% − 13,7% = 86,3% (jabłonie) − wynik zły, w książce 87,5%
9 lis 18:57
iteRacj@: masz złe równanie
x − jabłonie, y − grusze
obecnie
x+y= 1
po \dosadzeniu
x + y + 0,24y = 1,03(x+y)
rozwiąż układ tych równań i wynik będzie poprawny
9 lis 19:18
Eta:
x+1,24y=1,03
x+y=1
− −−−−−−−−−−
| | 1 | |
0,24y=0,03 ⇒ y= |
| wszystkich drzew czyli 12,5% wszystkich drzew to grusze |
| | 7 | |
| | 7 | |
zatem jabłonie x= |
| −− stanowią 87,5% wszystkich drzew |
| | 8 | |
9 lis 19:18
9 lis 19:28
iteRacj@: chochlik nie zaszkodził, bo pytającej pewnie już tu nie ma...
9 lis 20:05
xxxx: I po co taki komentarze iteRacj@?To, że ktoś nie ma akurat czasu odpowiedzieć od razu znaczy,
że już nigdy tutaj nie zajrzy...? Dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.
10 lis 11:10
iteRacj@: zgadza się, już nie komentuję
10 lis 11:12