wielomiany
ania: wyznacz wartości parametrów a i b, aby liczby r1 i r2 były pierwiastkami wielomianu W(x)
W(x)= x3+ ax2+bx+9, r1=−1, r2= 3
nie mam pojęcia jak się za to zabrać, proszę o pomoc
9 lis 18:45
karty do gry : w(−1) = w(3) = 0
Dostaniesz układ równań z niewiadomymi a oraz b.
9 lis 18:46
Eta:
W(−1)=0 i W(3)=0
rozwiąż ten układ równań ..............
9 lis 18:46
5-latek: W(−1)=0
W(3)=0
Rozwiaz ten uklad
Skora jaks liczba jest pierwiastkiem wielomanu to jego wartosc dla tej liczby wynosi 0
9 lis 18:47
Adamm: a ja będę inny
skoro −1, 3 są pierwiastkami, to i 3
W(x)=(x+1)(x−3)2=...
9 lis 18:58