Zbadaj zbieżność szeregów liczbowych:
Chicken: Zbadaj zbieżność szeregów liczbowych:
∞ 1
∑ = cos −−−
n=1 n
∞ 10n
∑ = −−−−−−−−
n=1 (n+1)!
30 sty 16:41
Andrzej: a) jest to szereg o wyrazach dodatnich. a jego wyraz ogólny nie dąży do zera, (lim an = 1)
więc nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności szeregu. Szereg jest zatem rozbieżny
b) na podstawie kryterium d'Alemberta
lim an+1/an = 10n+2 → 0 więc szereg jest zbieżny
30 sty 18:54
Chicken: dziekuje... Ten egzamin jednak moze sie udać
31 sty 11:34