Rozwiąż równanie
Tomek: (x−3)(x−2) = (3−x)(x+2)
9 lis 18:22
Adamm: x=3 lub x−2=−(x+2)
itd.
9 lis 18:24
Tomek: Nie bardzo rozumiem
9 lis 18:25
Adamm: albo x=3 i równanie jest spełnione
albo x≠3 i możemy obustronnie podzielić przez x−3
tak to działa
9 lis 18:26
Tomek: Czyli jak to zapisać?
9 lis 18:28
Adamm: ja bym od razu przeszedł to tego co napisałem w 18:24, nawet bez tego opisu
ktoś kto to będzie sprawdzał, raczej zrozumie, no chyba że to idiota
9 lis 18:30
Adamm: oczywiście nie mówię że jesteś idiotą bo nie wiedziałeś o co chodzi
uczeń a nauczyciel, to lekka różnica
9 lis 18:32
Tomek: Dzięki za pomoc
9 lis 18:33
Mila:
(x−3)(x−2) = (3−x)(x+2)⇔
(x−3)*(x−2)=−(x−3)*(x+2)
(x−3)*(x−2)+(x−3)*(x+2)=0
(x−3)*[x−2+x+2]=0
x−3=0 lub 2x=0
x=3 lub x=0
9 lis 18:47