Dowód z podzielnością
ralf: Niech r oznacza resztę z dzielenia liczby naturalnej k przez 6 oraz r≠5. Wykaż, że (k+1)3 w
wyniku dzielenia przez 6 daje resztę r+1.
k=6a+r
(k+1)3=(6a+(r+1))3= 6a3+3(6n)2(r+1)+3*6a(r+1)3+(r+1)3 = 6b + (r+1)3, b∊N.
Jak poprowadzić dowód do końca?
9 lis 18:09
ralf: bump
9 lis 21:36
Adamm: r(r+1)(r+2)+r+1
r, r+1, r+2 <− 3 kolejne liczby naturalne
zatem dzielą się przez 3!=6
9 lis 21:42
Adamm: (r+1)3=r(r+1)(r+2)+r+1
9 lis 21:42
Matfil: wystarczy wymnożyć (r+1)3
następnie rozdzielić tę liczbę na r3+3r2+2r + (r+1)= r(r2+3r+2) + (r+1), w funkcja
kwadratowa w nawiasie ma miejsca zerowe −2 i −1, rozpisujemy więc r(r+1)(r+2) + (r+1)
9 lis 21:44
Adamm: można też było kolejno podstawiać
r=1, 2, 3, 4
ale to żmudne
9 lis 21:44