Funkcja
Marcin: Narysuj wykres funkcji g(x) = f(x−1), gdzie f(x) = x2 dla x należącego do (−2;2> oraz 4 dla x
należącego (− nieskończoność; −2) w sumie (2; + nieskończoność). Określ dziedzinę.
9 lis 17:25
5-latek:
![rysunek](rys/134825.png)
Do ciebe nalezy dzidzina
9 lis 17:30
Marcin: Od minus nieskończoności do 2 domknięty?
9 lis 17:33
5-latek: Przepraszam ale niedoczytalem
To co narysowalem to jest wykres funkcji f(x)
Przesun f(x) o jedna jednostke w prawo w prawo
9 lis 17:35
5-latek: No to daj kropke zamamlowana
9 lis 17:36
Marcin: W porządku. Czyli będzie od minus nieskończoności do 3 domknięty?
9 lis 17:36
Adamm: gdzie funkcja jest określona?
na R, tylko bez punktu x=−2
czyli dziedzina to ... ?
9 lis 17:38
Marcin: Od minus nieskończoności do −2 otwarty, w sumie od −2 do plus nieskończoności?
9 lis 17:40
Adamm: tak
ale to funkcji f(x)
i łatwiej się zapisuje
R\{−2}
prawda?
g(x)=f(x−1)
czyli g(x) dla x=−1 nie jest określona, bo wtedy x−1=−2
ale dla wszystkich innych wartości x−1≠−2
czyli dziedzina g(x) to?
9 lis 17:42
Marcin: Nie wiem
9 lis 17:47
Marcin: Na dziedzinę g mam juz wyjebane, wystarczy mi do zdania
9 lis 17:47