oblicz granicę
Mariusz: Dzień dobry wszystkim, mam zadanie z granic z którym nie mogę sobie poradzić.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Lim n→∞ (1+ |
| )(1+ |
| )...(1+ |
| ) |
| | 4 | | 16 | | 22n | |
Serdecznie proszę o pomoc
9 lis 13:14
jc:
(1+x)(1+x2)(1+x4)(1+x8)=1+x+x2+x2+...+x15 = (1−x16)/(1−x), x≠1
x=1/4
(1+1/4)(1+1/16)...(1+1/4n)=(1−1/4n+1)/(1−1/4)→1/(1−1/4)=4/3
9 lis 13:28
jc: Inny sposób. Pomnóż i podziel przez (1−1/4n). Zastosuj wielokrotnie wzór na różnicę
kwadratów.
9 lis 14:11
jc: Pomyłka. Przez 1−1/4.
(1−1/4)(1+1/4)(1+1/42)(1−1/44)=(1−1/42)(1+1/42)(1+1/44)
=(1−44)(1+1/44)=(1−1/48)
9 lis 14:15
Mac Donald: ale kto powiedział że to są potęgi dwójki?
Mogą to być przecież kolejne liczby naturalne
9 lis 14:22
Mac Donald: ale kto powiedział że to są potęgi dwójki?
Mogą to być przecież kolejne liczby naturalne
9 lis 14:22
jc: Masz rację, to bardziej wygląda na kolejne liczby.
(1+1/4)(1+1/16)(1+1/64)...
Tego raczej nie policzymy ... Muszę wyjść
9 lis 14:45
Mac Donald: Granica istnieje i jest ≤ e1/3
9 lis 14:49
jc: Masz rację, chodziło mi o to, że wyniku nie wyrazimy przez szkolne funkcje.
9 lis 19:01
Adamm: mam pytanie
jak by ta granica wyglądała jeśli ją wyrazić chociażby przez te nieszkolne funkcje?
9 lis 19:07
9 lis 19:19