Kombinatoryka
Maciek: Ile jest liczb miedzy 0 a 999, których suma cyfr jest równa 20?
Zrobiłem to metodą wypisywania kolejnych zbiorów tj. (9, 9, 2); (9, 8, 3), jednak nie wiem jaką
metodą mógłbym to zrobić szybciej i bardziej uniwersalnie.
9 lis 12:42
Blee:
Na dobry sposob jest to najszybsza metoda.
9 lis 12:55
PW: Liczba rozwiązań równania
x1+x2+x3 = 20,
w którym xk∊{2,3,..,9}.
9 lis 12:58
Maciek: @PW:
Takie mam założenia, ale jeśli chcę to zrobić metodą "rozmieszczania przedmiotów w szufladkach"
to niestety nie mogę tam ograniczyć liczby przedmiotów w szufladce (albo nie wiem że istnieje
taka możliwość).
9 lis 13:23
Jerzy:
Obawiam się,że "Twoja metoda" jest najszybsza:
= 4*3! + 4*3 = 36
9 lis 13:30
PW:
(x1−2)+(x2−2)+(x3−2) = 14
u1+u2+u3 = 14, 0≤uk≤7
− już trochę lepiej?
9 lis 13:35
Maciek: @PW:
Również to zastosowałem, ale to nic nie zmienia. Możemy mieć pudełko, w którym jest 14
elementów, a kolejne będą miały po 0. Nawet jeśli założymy, że pudełka mają być niepuste to
jedno może mieć 12 elementów.
@Jerzy
A jeśli miałbym to zrobić najbardziej uniwersalnie to co byś zaproponował?
9 lis 13:37
Jerzy:
Skoro najmniejsza cyfrą musi być 2 , to do każdej z trzech szuflad wkładamy dwie
kule, a pozostałe 14 kul rozmieszczamy bez żadnych ograniczeń.
9 lis 13:53
Blee:
Jerzy ... sa ograniczena ... do jednej szuflady nie mozesz wlozyc wiecej jak 7 kolejnych kul
9 lis 13:55
Jerzy:
Bzdura
9 lis 13:55
Jerzy:
No właśnie
9 lis 13:56
Blee: Metoda szuflad nie mozna tego zrobic
9 lis 13:56
Jerzy:
Można, tylko to co napisałem trzeba skorygować:
(2,2,2) i teraz rozmieszczamy 7 kul w trzch szufladach w dowolny sposób.
9 lis 13:58
Jerzy:
Dalej źle
9 lis 13:59
Blee:
Albo nie ... mozna. Do kazdej wkladamy po 1 kuli.
Pozostale 16 ustawiamy w rzedzie i mamy dwie przegrody do wstawienia.
Jedna wstawiamy na jedna z 8 miejsc patrzac od lewej (8 mozliwosci) i umiejscowienie to
oznaczamy jako x.
Druga wstawiamy od prawej w miejscach od 8 do x. (Srednia ilosc mozliwosci to 8−4 = 4)
Stad mamy 8*4 = 32 mozliwosci.
9 lis 14:00
Blee: Teraz rozpiszmy
9,9,2 *3
9,8,3 *6
9,7,4 *6
9,6,5 *6
8,8,4 *3
8,7,5 *6
8,6,6 *3
7,7,6 *3
W sumie 36

Mam blad winno byc 8 * 4.5 = 36
9 lis 14:05
Maciek: No właśnie. Nie możemy zakładać, że w każdej szufladzie są conajmniej 2 kule. Czy w takim razie
jest to możliwe metodą szufladkową?
Kolega proponował mi metodę włączeń i wyłączeń, czy ma to sens?
9 lis 14:06
Blee:
| | 8+1 | |
4.5 = |
| −−− kazdy zakres ma rowne prawdopodobienstwo wystapienia, wiec srednia |
| | 2 | |
arytmetyczna daje nam srednia dlugosc drugiego zakresu (zaleznego od pierwszego)
9 lis 14:07
Maciek: Wygląda sensownie. A w takim zadaniu znalazłoby to zastosowanie?
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Ile istnieje wyników rzutów, w których suma oczek jest większa
od dziesięciu?
9 lis 14:09
Jerzy:
Musimy założyć minimum dwie kule, bo inaczej nie uzyskasz sumy 20: 9 + 9 + 1 = 19
9 lis 14:09
Blee:
Maciek ... ale to co ja napisalem de facto takze zaklada ze w szufladzie musza byc minimum 2
kule i nie wiecej jak 9.
Pisze z komorki wiec nie moge zrobic rysunkow aby to zobrazowac.
Tak czy siak, mozna metoda szuflad to zrobic, ale trzeba chwile sie zastanowic nad tym
rozwiazaniem, a gdyby to byly liczby 4cyfrowe to juz metoda szufladowa bylaby mocno
problematyczna.
9 lis 14:10
Jerzy:
Tutaj się już drzwi nie wyważa: (5,6) (6,6) lub (5,6)(6,5)(6,6) przy dwóch kolejnycj rzutach
9 lis 14:11
Maciek: @Jerzy
Prawda, ale zakładamy x1 ≥ 2 ∪ x2 ≥ 2 ∪ x3 ≥ 2, a nie x1 ≥ 2 ∩ x2 ≥ 2 ∩ x3 ≥
2.
9 lis 14:12
Jerzy:
Masz rację Blee już od czterech szuflad zaczynają się schody.
9 lis 14:13
Blee:
Oczywidcie ze drugie zalozenie robisz

Pierwsze nic Ci nie daje bo umozliwia takie liczby jak np 201.
9 lis 14:13
Jerzy:
Nie , zakładamy drugi wariant ( koniunkcja)
9 lis 14:13
Maciek: Może faktycznie "wyważam drzwi". Po prostu nie wiem na ile wykładowca akceptuje nieformalne
zapisy, a na ile chce mieć to poparte wzorami i twierdzeniami, dlatego staram się wszystko
sprowadzić do jak najbardziej uniwersalnej formy.
9 lis 14:14
Maciek: Mój błąd. Faktycznie koniunkcja. Zaczynamy od (2, 2, 2).
9 lis 14:14
Jerzy:
Co to znaczy "nieformalne zapisy" ?
9 lis 14:15
Maciek: Np. rozpisywanie kolejnych przypadków (9, 9, 2) etc., zamiast znalezienie jakiegoś wzoru
ogólnego.
9 lis 14:20
Blee:
Nie wazna metoda. Wazne ze dobrze
9 lis 14:20
3Silnia&6: Mozna tez tak:
(9−x; 9−y; 2+x+y)
rozwiazan jest tyle co rozwiazan nierownosci
x+y ≤ 7 (zakladajac, ze (x,y) = (1,2) i (2,1) to dwa rozne rozwiazania )
Ale nie jest to szybsza metoda niz ta wypisywanie (x,y,z)
9 lis 14:25
Maciek: Niby racja, ale że jest to matematyka dyskretna na informatyce to liczy się również
optymalizacja i szersze spojrzenie na problem.
Wielkie dzięki @Blee i @Jerzy za pomoc. Dobrego dnia życzę.
9 lis 14:26
Jerzy:
Masz ich raptem 8 , więc w czym problem ?
Jeśli w zadaniu masz 100 możliwości , to jest to z pewnością zadanie, dla którego
można zastosować pewne wzory.
9 lis 14:26
PW: Więcej Maćkowi nie będę pomagał, bo wszystko mu się nie podoba, a na szersze spojrzenie na
problem mnie nie stać.
Opowiem to samo co 3Silnia&6 trochę inaczej.
Mamy pudełko z dwiema przegródkami. Ustawienie przegródek
•••••••••|••|•••••••••
to odpowiednik rozwiązania 9+2+9=20.
Przesuwając przegródki w prawo lub lewo otrzymujemy inne rozwiązania − przesunięcie w lewo
zmniejsza pierwszą liczbę, przesunięcie w prawo zmniejsza trzecią.
Przesunięć w lewo lub w prawo może być maksymalnie 7, przy czym suma liczby przesunięć w prawo
i w lewo nie może przekraczać 7 (środkowy składnik nie może być większy niż 9).
Rozwiązań jest więc tyle, ile rozwiązań nierówności
m+n≤7, 0≤m,n≤7.
Zredukowaliśmy problem dotyczący trzech składników do szukania rozwiązania dla
dwóch składników.
Może nie trzeba wypisywać, ale rozwiązań jest 36:
(0,0)
(0,1) i (1,0)
(0,2) i (2,0)
(0,3) i (3,0)
(0,4) i (4,0)
(0,5) i (5,0)
(0,6) i (6,0)
(0,7) i (7,0)
(1,1)
(1,2) i (2,1)
(1,3) i (3,1)
(1,4) i (4,1)
(1,5) i (5,1)
(1,6) i (6,1)
(2,2)
(2,3) i (3,2)
(2,4) i (4,2)
(2,5) i (5,2)
((3,3)
(3,4) i (4,3)
9 lis 17:50
Mila:
(1) x
1+x
2+x
3=20
ograniczenia:
2≤x
i≤9
Ograniczenie 1 : x
i≥2
y
1+y
2+y
3=14
wśród rozwiązań są takie trójki w których y
i≥10
Ograniczenie 2:
A
1: y
1+y
2+y
3=14−8
y
1+y
2+y
3=6
|A
1|=|A
2|=A
3|=28
A
i∩A
j=Φ i A
1 ∩A
2 ∩ A
3=Φ
Liczba rozwiązań (1):
120−3*28=120−84=36
================
9 lis 20:39
PW: No, i jest zasada włączania i wyłączania

, ale Michał już chyba stwierdził, że nie ma tu
zdolnych do optymalizacji i szerszego spojrzenia.
9 lis 20:46
PW: Maciek, nie Michał. Przepraszam.
9 lis 20:47
Mila:

Może spojrzy.
9 lis 20:57
Maciek: @PW
Przepraszam jeśli poczułeś się urażony. Wielokrotnie uzyskałem tutaj pomysł, w tym od ciebie,
od Mili, Jerzego, 5−latka oraz masy innych osób, które pomogły mi się rozwinąć.
Nie miałem na celu nikogo obrazić, po prostu próbowałem się dopytać czy można zrobić to w inny
sposób, tak żeby mieć większy wachlarz możliwości czy sprawdzenia potem poprawności wyniku.
Widocznie nieuważnie dobierałem słowa za co przepraszam i bardzo dziękuję za rozpisanie twojego
sposobu. Dobrej nocy życzę.

@Mila
Bardzo dziękuję. Na pewno mi się to przyda. Również życzę dobrej nocy lub dobrego dnia,
zależnie kiedy to czytasz.
9 lis 22:57
Mila:
Dobranoc

Jak widzisz tutaj szybciej jest metodą wypisania.
9 lis 23:24