Proszę o pomoc.. m.zerowefunkcji(x1,x2), (p,q),postac ogolna i kanoniczna,wykres
Rena: f(x)=(x+4)(2−x)
9 lis 11:41
Jerzy:
M. zerowe: x = −4 lub x = 2
Teraz wymnóz te nawiasy i uporządkuj.
9 lis 11:44
Rena: po uporzadkowaniu −x2−2x+8
liczyc Δ z tym minusem przy x2 ? czy pomnozyc przez −1 ?
9 lis 11:50
Jerzy:
A do czego potrzebujesz tej Δ ?
9 lis 11:52
Rena: zeby obliczyc p i q ?
9 lis 12:01
Rena: mam to jeszcze zapisac w postaci ogolnej i kanonicznej
9 lis 12:04
Jerzy:
Prościej:
−x2 − 2x + 8 = − (x2 + 2x − 8) = −[(x+1)2 − 1 − 8] = −[(x +1)2 − 9] = −(x + 1)2 + 9
i masz już szystko.
9 lis 12:05
Rena: postac ogolna wychodzi po uporzadkowaniu rownania...tylko ten minus na poczatku mi nie pasuje
9 lis 12:05
Jerzy:
Co znaczy " nie pasuje " ?
9 lis 12:06
Rena: dzięki
9 lis 12:07
Rena: juz wszystko gra. po prostu pierwszy taki przyklad i panika w oczach
9 lis 12:08
Janek191:

f(x) = ( x + 4)*( 2 − x)
Miejsca zerowe: x
1 = − 4 x
2 = 2
oraz
f(x) = − x
2 + 2 x − 4 x + 8 = − x
2 − 2 x + 8 − postać ogólna
oraz
| | x1 + x2 | | − 4 + 2 | |
p = |
| = |
| = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
q = f( p) = − ( −1)
2 − 2*(−1) + 8 = − 1 +2 + 8 = 9
f(x) = a*(x − p)
2 + q − postać kanoniczna , a= −1
więc
f(x) = − ( x + 1)
2 + 9
=================
9 lis 13:18
Rena: Jakim symbolem zapisać tu ujemną potęgę?
29 lis 17:36