Trapez o ramionach długości 6 i 10 jest opisany na okręgu. Odcinek łączący środki ramion
trapezu dzieli trapez na dwie części, których pola pozostają w stosunku 3:5. Oblicz długości
podstaw trapezu.
skoro można opisać na trapez na okręgu to:
a+b = 16 => a=16−b
i
| P1 | 3 | 3 | |||
= | => 5P1 = 3P2 => P1 = | P2
| |||
| P2 | 5 | 5 |
| 8+b | |||||||||
P2= | * h = | *h
| ||||||||
| 2 | 2 |
| a+8 | ||||||||||||
P1 = | *h = | *h
| |||||||||||
| 2 | 2 |
| 3 | a+8 | ||
P2 = | *h
| ||
| 5 | 2 |
| 3 | 8+b | a+8 | 10 | ||||
* | *h = | *h /* | |||||
| 5 | 2 | 2 | h |