Równania trygonometryczne
Julka76234: BARDZO PROSZE O POMOC w rozwiazaniu zadań, ponieważ nie rozumiem tego
sin3x−sin2x+sinx=0
cos3x+sin3x=cosx+sinx
tgx*tg5x=1
9 lis 08:23
Jerzy:
| 1 | | π | |
tgx*tg5x = 1 ⇔ tg5x = |
| ⇔ tg5x = ctgx ⇔ tg5x = tg( |
| − x) |
| tgx | | 2 | |
9 lis 08:41
Janek191:
sin 3x + sin x − sin 2 x = 0
2 sin 2 x cos x − sin 2x = 0
sin 2x *( 2 cos x − 1) = 0
sin 2 x = 0 lub 2 cos x − 1 = 0
| 1 | |
sin 2 x = 0 lub cos x = |
| |
| 2 | |
| π | | π | |
2 x = π*k lub x = − |
| + 2π k lub x = |
| + 2π k |
| 3 | | 3 | |
| π | | π | | π | |
x = |
| *k lub x = − |
| + 2π k lub x = |
| +2 π k |
| 2 | | 3 | | 3 | |
k − dowolna liczba całkowita
9 lis 08:45
Janek191:
@Eta
9 lis 19:39