Pomocy! Trudne
mateusz: Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie 2x+3y−7z=5
9 lis 00:54
jc:
z=s
x=−5−7s+3t
y=5+7s−2t
s, t = dowolne parametry całkowite
9 lis 01:07
mateusz: Możecie napisać mi gdzie popełniłem błąd?
Więc 2x+3y−7z=5
2x+3y = t
2xo+3yo=5
Xo=1 yo=1
Ze wzoru wychodzi
X=1+3t
Y=1−2t dalej t−7z=5 to−7zo=5 to=5, zo=0 => t=5−7k z=k
Więc
x=5−7k+3t
y=5−7k−2t K,t należą do całkowitych // o−jest to oznaczenie
z=k
10 lis 23:37
mateusz: Up
10 lis 23:52
Maciek: 2x+3y−7z=5
2(x−1)+3(y−1)−7z=0
2(x−1−2z)+3(y−1−z)=0
2(x−1−2z)=3(z+1−y)
z+1−y=2
x−1−2z=3
x=2z+4
y=z−1
11 lis 00:02
jc: mateusz, podstaw i zobaczysz, że jest źle.
Mateusz, to nie wszystkie rozwiązania. Nie masz np. x=y=1.
11 lis 00:24
mateusz: Wiem że jest coś źle w moim zapisie ale właśnie niewiem jak u Pana wyszły inne znaki
11 lis 00:51
mateusz: Dziękuję Maciek ciekawy sposób
11 lis 00:52
mateusz: Upp
11 lis 12:00