Grupy zadanie
Bedekopacrowy: Czy jest tu ktoś w stanie pokazać jak wygląda rozwiązywanie tego typu zdań:
Niech Hibędzie podgrupą normalną grupy Gi dla i=1,2. Pokaż przykład, że następująca
implikacji jest fałszywa:
G1 ≃ G2 ⋀ H1 ≃ H2 ⇒ G1/H1 ≃ G2 / H2
8 lis 22:28
Ania1097: UP
8 lis 23:05
Bedekopacrowy: A już myślałem że ktoś odpisał
8 lis 23:06
Bedekopacrowy: naprawdę nikt?
8 lis 23:48
rydzyk-fizyk: nie
8 lis 23:52
jc:
G1=G2={obroty o 180} x {obroty o 90}
H1 = {identyczność} x {obroty o 180}
H2 = {obroty o 180} x {identyczność}
G2/H2 = {obroty o 90} tu mamy element rzędu 4
G1/H1 = {obroty o 180} x {obroty o 180} tu nie mamy
Sprawdź!
9 lis 00:11