Zbadaj ciągłość funkcji w punkcie x0
Majdan: | ⎧ | √12+4x2 −4 x2 jeśli x ≠ 1 | |
| ⎩ | 1 jeśli x = 1 |
|
x
0 = 0
nie jestem pewien czy widać , ale jak nie to tam jest ( pierwiastek(12+4x kwadrat) − 4) / (x
kwadrat)
8 lis 22:15
kochanus_niepospolitus:
no to liczysz granicę prawo i lewostonną
jak już to x0 =1 a nie 0
8 lis 22:16
kochanus_niepospolitus:
albo tam w 'widełkach' winno być x≠0 i x=0
8 lis 22:17
Majdan: Dokładnie tak, już sprawdzam
8 lis 22:22
Majdan: Kochanus możesz doprowadzić to zadanie do końca? Cały czas po wykonaniu sprzężenia
wychodzi mi "nieładny" dół
8 lis 22:41
kochanus_niepospolitus:
pokaż jak liczysz
8 lis 22:44
kochanus_niepospolitus:
po drugie −−− tutaj nie trzeba mnożyć przez sprzężenie
8 lis 22:45
Majdan: Jeżeli nie przez sprężenie to już nie wiem jak
8 lis 22:46
kochanus_niepospolitus:
masz:
| | √12 − 4 | |
limx−>0 f(x) = [ |
| ] = −∞ |
| | 0+ | |
9 lis 08:47