Okres zasadniczy
5-latek: mam taka funkcje
f(x)= sinx*cosx*cos(2x)
nalezy wyzanczyc okres zasdniczy tej funkcji
czy to trzeba wynazac wedlug wzorow bo jesli tak to bedzie nieciekawie zwlaszca jesli wymnoze
sinx*cosx i potem to jescze *cos(2x)
8 lis 21:09
Adamm: 2sinxcosx=sin2x
8 lis 21:10
5-latek: OK
| | sin2x | | 1 | |
tylko |
| = |
| sin(2x) |
| | 2 | | 2 | |
Nie mozemy sobie skrocic 2 i = sinx
8 lis 21:16
Adamm: nie możemy
8 lis 21:16
Mila:
| | 1 | |
f(x)= |
| sin(2α)*cos(2α)= |
| | 2 | |
2π− okres zasadniczy funkcji: y=sinx
| | 2π | | 1 | |
T= |
| = |
| π− okres f(x) |
| | 4 | | 2 | |
8 lis 21:24
5-latek: Dobra
Adamm
Przerazilo mnie to troche na poczatku to mnozenie potem w e wzorze wychodzi ....... + sin0
| | 1 | |
teraz U[1}{2}sin(2x)*cos(2x)= |
| sin(4x) |
| | 4 | |
8 lis 21:27
5-latek: dzieki
Milu rowniez
8 lis 21:28
Adamm: jakim wzorze
8 lis 21:30
5-latek: | | sin(x+x)+sin(x−x) | |
sinx*cosx= |
| |
| | 2 | |
8 lis 21:31
Adamm: bój się boga
8 lis 21:32
PW: Adamm, napisał prawdę,

choć nie wiadomo po co tak skomplikowaną.
8 lis 21:34
5-latek: A co jest zle w tym wzorze ?
8 lis 21:34