Znajdź miejsce zerowe funkcji
ravsoft: Znajdź miejsce zerowe funkcji i podaj, dla jakich x wartości tej funkcji są dodatnie:
a) y = 3x −1
b) y = −4x + 3
c) y = −2x + 5
d) y = 2(x−1)
Proszę o zrobienie tych przykładów, bo czytam 10 raz stronę dot. funkcji liniowej i jakoś
oporowo mi to idzie, jeżeli można to bardzo prosiłbym z objaśnieniem bo do zrobienia mam
jeszcze 7 podobnych zadań.
Pozdrawiam
30 sty 16:31
Godzio: miejsca zerowe to argumenty których wartość wynosi 0
wartość− > y
argument −> x
Miejsce zerowe to punkt który przecina oś OX w punkcie A(x,0)
| | 1 | |
a) 0 = 3x − 1 => 3x = 1 => x= |
|
|
| | 3 | |
| | 3 | |
b) 0 = −4x + 3 => 4x = 3 => x= |
|
|
| | 4 | |
itd.
zaby wyliczyć argumenty dla jakich wartości są dodatnie trzeba rozwiązać nierówność:
y>0
| | 1 | |
a) y> 0 => 3x−1 > 0 => 3x>1 => x> |
|
|
| | 3 | |
| | 3 | |
b) −4x + 3 > 0 => 4x<3 => x< |
|
|
| | 4 | |
powodzenia z resztą mam nadzieje że zrozumiałeś
30 sty 23:34
ravsoft: Dziękuję, bardzo mi pomogłeś.
31 sty 09:34