teoria liczb
mati: wyznacz wszystkie liczby pierwsze p takie, że :
5p+1 = n2
dla pewnej liczby naturalnej n
dziekuje za pomoc
8 lis 21:03
jc: 5p = n2−1
8 lis 21:08
mati: doszedlem do tego, że
5p+1=n2 => 5p=n2−1 => p=(n+1)(n−1)5 co dalej? wiem na pewno ze p moze byc rowne 3 wtedy
n=4
8 lis 21:14
Adamm: 5p=(n−1)(n+1)
zastanów się jakie muszą być wartości
n−1, n+1
8 lis 21:16
mati: są to dwie kolejne liczby nieparzyste?
8 lis 21:27
Adamm: nie to miałem na myśli
8 lis 21:28
mati: moglbys napisac mi rozwiazanie? nie mam pomyslu juz na to, a to pewnie banał...
8 lis 21:31
irena:
Jeśli p jest liczbą pierwszą, to dzielnikami naturalnymi liczby 5p są tylko: 1, 5, p i 5p,
czyli
n−1=5 i p=n+1
lub
n−1=p i n+1=5
8 lis 21:33
mati: wiec tylko dla n=4 co nam daje p=3?
8 lis 21:39
mati: i dla n=6 bo wtedy p=7?
8 lis 21:41