funkcje - zalozenia
gosc: Zadanie 1.
Znaleźć, jeżeli jest to możliwe, złożenie funkcji (g◦f)(x)oraz(f◦g)(x), gdy:
a) f(x) =x2orazg(x) = 2x+ 1;
b)f(x) = 2x+ 1 orazg(x) = lnx;
Prosze o pomoc gdyz nie mam pojecia co tu nalezy wykonac
8 lis 19:51
5-latek: Zeby zlozenie bylo mozliwe to zbior wartosci funkcji wewnetrzenej musi byc podzbioren
funkcji zewnwtrznej
(gof)(x)
dziedzina funkcji g musi zawierac zbior wartosci funkcji f
Zlozenie odwrottne nie zawszse jest mozliwe
8 lis 19:57
5-latek: (gof)(x)= 2x2+1 a)
8 lis 19:59