Uzasadnij
Cisco: Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość d i tworzy z krawędzią podstawy
kąt α.Uzasadnij,że pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa jest równe
4d2cosα√sin2α−cos2.
8 lis 19:47
Mila:

P
b=4a*H
1)
W ΔD
1AB:
2) W ΔADD
1:
q
2=a
2+H
2
d
2sin
2α=d
2cos
2α+H
2
H
2=d
2sin
2α−d
2cos
2α
H
2=d
2*(sin
2α−cos
2α)
| | π | | π | |
H=d*√sin2α−cos2α dla α∊( |
| , |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
3)
P
b=4*d*cosα*d*
√sin2α−cos2α
P
b=4d
2*cosα*
√sin2α−cos2α
======================
8 lis 21:20