matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Witold:
Olicz granicę ciągu
3*5
n
+5*3
n
−
1
−2
2
n
+
1
a
n
=
5
n
+3
n
+
2
+7
3*5
n
+5*3
n
*
1
3
−2
2
n
*2
5
n
+3
n
*9+7
3*5
n
+5*3
n
*
1
3
−4
n
*2
5
n
+3
n
*9+7
Teraz wyciągam 5
n
przed nawias tak? Tylko nie wiem np. ile będzie z 5*3
n
*
1
3
8 lis 19:10
irena:
5
n
(3+
5
3
*(
3
5
)
n
−2*(
4
5
)
n
)
a
n
=
5
n
(1+9*(
3
5
)
n
+
7
5
n
)
3+0−0
lim
n→
∞
a
n
=
=3
1+0+0
3
lim
n→
∞
(
)
n
=0
5
4
lim
n→
∞
(
)
n
=0
5
7
lim
n→
∞
=0
5
n
8 lis 21:28