Zbadaj monotoniczność ciągu
Witold: Zbadaj monotoniczność ciągu
Wiem że musze zrobić a
n+1−a
n
Tylko nie wiem jak rozpisać
8 lis 18:26
jc:
| | n | | (n+2) − 2 | | 2 | |
an = 3 − |
| = 3 − |
| = 2 + |
| |
| | n+2 | | n+2 | | n+2 | |
Większe n, mniej dodajesz, a więc ciąg jest malejący.
8 lis 18:29
Witold: możesz mi to jakoś szczegółowiej rozpisać?
8 lis 18:32
5-latek: Ciebie tez bola zęby?
| | n+1 | | n | | n+1 | | n | | n | | n+1 | |
3− |
| −(3− |
| )= − |
| + |
| = |
| − |
| |
| | n+3 | | n+2 | | n+3 | | n+2 | | n+2 | | n+3 | |
Teraz wspolny mianownik
8 lis 18:33
Witold: dzięki
8 lis 18:36