ZASTOSOWANIE TW. WEIERSTRASSA I WŁASNOŚCI DARBOUX
klara: ZASTOSOWANIE TW. WEIERSTRASSA I WŁASNOŚCI DARBOUX
a) Czy istnieje x ∊ (0;1) takie, że 2
√x = 4x ?
| | 1 | | 1 | |
b) Czy istnieje x ∊ ( |
| ; |
| ) takiel ze 2√x = 4x ? |
| | 4 | | 2 | |
8 lis 17:28
Jerzy:
a)
f(x) = 2√x − 4x
f(0) = 1 − 0 = 1
f(1) = 2 − 4 = −2
i tw. Darboux
8 lis 17:32
klara: czyli dalej tylk f(0) * f(1) < 0 ?
8 lis 17:33
Jerzy:
Tak.
8 lis 17:34
klara: Dziękuję! I tylko tyle wystarczy, jeśli tak napisze na kolokwium?
8 lis 17:35
Jerzy:
Gdybym ja oceniał i napisałabyś,że na podstawie tw.Darboux , to tak.
8 lis 17:38