Funkcja wymierna
Jacek: Licznik pewnego ułamka jest o 1 większy niż jego mianownik, a sam ułamek jest o 0,45 większy od
swojej odwrotności, Wyznacz ten ułamek
8 lis 17:03
8 lis 17:04
Jacek: Tak właśnie zrobiłem, ale wychodzimy mi niepoprawny wynik
8 lis 17:05
Jacek: −0,45x2 + 1,55x+1=0
8 lis 17:06
Jerzy:
W odpowiedziach zdarzają się też błędy.Podstaw i sprawdź.
8 lis 17:07
Jacek: Po przekształceniu na 9x2 −31x−20=0, delta wychodzi 241, więc tak trochę średnio
8 lis 17:09
Jerzy:
A co jest w odpowiedzi ?
8 lis 17:10
8 lis 17:11
Jerzy:
Podstaw i zobaczysz,że to jest błedna odpowiedź
8 lis 17:16
Jacek: Ok, dzięki wielkie
8 lis 17:17
sfffxxfz: delta wychodzi 1681
8 lis 17:26
Czułek: Jak to?
8 lis 17:28
Jerzy:
Dobrze i √Δ = 41
8 lis 17:29
Jerzy:
Δ = (−31)2 − 4*9*(−20) = 1681
8 lis 17:30
Czułek: Racja, umknął mi minus. Dzięki za spostrzegawczość
8 lis 17:31