Oblicz ekstremum
Gość : Oblicz ekstremum y=x−1ex Prosze o dokładne tłumaczenie krok po kroku jak to zrobic
8 lis 16:12
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = − |
| *ex + |
| *ex |
| | x2 | | x | |
8 lis 16:13
Jerzy:
Teraz szukaj miejsc zerowych pochodnej
8 lis 16:15
Gość : Jakich wzorów użyłeś? Czy to pochodna funkcji złożonej nie czaje trochę
8 lis 16:16
Gość : Aaa kurcze już rozgryzlam ten zapis
8 lis 16:18
Jerzy:
To pochodna iloczynu dwóch funkcji.
8 lis 16:20
Gość : Czy z tymi miejscami zerowymi to będzie x2−x=0 i miejsce wychodzi 1 czy błędnie to
rozpisalam
8 lis 16:22
Jerzy:
Dobrze, teraz ustal jak się zmienia znak pochodnej w punkcie: x = 1
8 lis 16:23
Jerzy:
| | x − 1 | |
Tzn .. powinno być: |
| = 0 ⇔ x = 1 |
| | x2 | |
8 lis 16:24
Gość : Czyli w 1 powinno być minimum?
8 lis 16:27
Jerzy:
Tak.
8 lis 16:29
Gość : Dziękuję za pomoc
8 lis 16:30