Rozkład wielomianu na czynniki
BotQ: Rozłóż wielomian na rzeczywiste czynniki liniowe i kwadratowe(Δ<0).
P(x) = x
4+x
2+4
Pierwsze co mi przyszło do głowy to podstawić t = x
2. Ale nie wiem co dalej
8 lis 14:21
Adamm: jeśli miałeś liczby zespolone to możesz rozwiązać
t2+t+4=0
znaleźć jeden z pierwiastków (jeden wystarczy), rozwiązać równanie
x2=t0
znaleźć x1, x2
i wielomian to będzie
[(x−x1)(x−s(x1))][(x−x2)(x−s(x2))]
i teraz wielomiany w kwadratowych nawiasach będą rzeczywiste
8 lis 14:31
jc:
x
4+x
2+4=(x
2+2)
2−3x
2 = (x
2 −
√3 x + 2)(x
2 +
√3 x + 2)
| | √3+i√5 | | √3−i√5 | | √3+i√5 | | √3−i√5 | |
=(x+ |
| )(x+ |
| )(x− |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8 lis 14:44
BotQ: Adamm t0 = √15i => x1 = 4√15√i x2 = −4√15√i ?
jc nie za bardzo rozumiem w jaki sposób zamieniłeś (x2+2)2−3x2 na (x2 − √3x + 2)(x2 +
√3x + 2)
8 lis 15:01
Jerzy:
a2 − b2 = (a + b)*(a − b)
8 lis 15:04
BotQ: A rzeczywiście, dziękuję.

A czy x
1 i x
2 dobrze wyliczyłem?
8 lis 15:06
Jerzy:
Przecież widać rozwiązania w poście jc
8 lis 15:07
BotQ: Fakt, chyba przyda się przerwa. Dzięki.
8 lis 15:08