Pochodne
Qq: Oblicz pochodną: 6/x do kwadratu
Nie wiem jak zamienia się ten ułamek
Ktoś pomoże i wytłumaczy?
8 lis 14:18
Jerzy:
| | 4x | | 24 | |
f'(x) = 6*(− |
| ) = − |
| |
| | x4 | | x3 | |
8 lis 14:21
Jerzy:
| | 2x | | 12 | |
Upss = 6*(− |
| ) = − |
| |
| | x4 | | x3 | |
8 lis 14:23
Qq: Skąd to sie wzięło? Zwlaszcza 2x i x do czwartej
Jaka jest reguła na robienie podobnych ułamkow? Bo wzory wszystkie znam i niby umiem je
stosować tylko nie wiem jak 'odczytac' taki ułamek
Mój problem tkwi pewnie w pierwiastkowaniu
8 lis 14:35
Jerzy:
| | 6 | |
Czy ta funkcja , to: f(x) = |
| |
| | x2 | |
8 lis 14:37
Qq: Tak dokładnie
8 lis 14:44
Qq: Jak zapisać ten ułamek w postaci x do potęgi minus którejś?
8 lis 14:46
Qq: To byłby x do drugiej i do −6?
8 lis 14:46
Jerzy:
f(x) = 6*x−2
f'(x) = 6*(−2*x−3) = −12x−3
8 lis 14:59
Qq: Dziękuję bardzo,teraz rozumiem
8 lis 15:08