Równanie z parametrem
Sigma: wyznacz całkowite wartości parametru m dla których równanie ma przynajmniej jeden pierwiastek
wymierny. Jakie założenia oprócz Δ≥0 ? Proszę o pomoc
8 lis 13:51
Adamm: ja rozumiem że dyskrecja, i tak dalej, ale mógłbyś przynajmniej podać jakie to jest równanie
A(m)x2+B(m)x+C(m)=0
tak wygląda?
8 lis 13:53
Sigma: x
3+mx+1=0 Nie chodziło o dyskrecję
8 lis 13:55
Adamm:
A(m)=0
co się wtedy dzieje, sprawdź
dla
A(m)≠0
Δ≥0
i dalej wiele nie można powiedzieć z tego co napisałeś
8 lis 13:55
Adamm: dlaczego to jest równanie 3 stopnia, i liczysz deltę
8 lis 13:56
Adamm: x3+mx+1=0
x=1 lub x=−1
m=−2 lub m=0
8 lis 14:00