Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania
Bartek: Ze zbioru liczb {1,2,...,2010} losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
wybrana liczba nie jest podzielna ani przez 6, ani przez 15.
Odpowiedź 803/1005
8 lis 13:37
Janek191:
Ile jest liczb podzielnych przez 6 w zbiorze { 1,2,3, .... 2010 } ?
Ile jest liczb podzielnych przez 15 w tym zbiorze.?
Ile jest liczb podzielnych przez 6 i przez 15 równocześnie w tym zbiorze ?
Ile jest liczb nie podzielnych przez 6 , ani przez 15 ?
I Ω I = 2010
Dokończ

I A I = ...
8 lis 13:46
Jerzy:
A' − podzielne przez 6 lub 15
| | 335 + 134 − 67 | | 402 | |
P(A') = |
| = |
| |
| | 2010 | | 2010 | |
| | 2010 − 402 | | 804 | |
P(A) = 1 − P(A') = |
| = |
| |
| | 2010 | | 1005 | |
8 lis 13:51
Jerzy:
Nie wiem czemu w odpowiedzi jest 803/1005
8 lis 13:52
Bartek: Właśnie wyszło mi tak samo. Wielkie dzieki. Pewnie jest jakiś błąd w odpowiedziach
8 lis 14:02
Natalia: Dlaczego tam jest −67? Skąd się to wzięło?
7 gru 19:49
mydlix: | | 2010 | |
A − zbiór liczb podzielnych przez 6 w zbiorze {1, 2,...,2010}, card(A)=[ |
| ]=335 |
| | 6 | |
| | 2010 | |
B − zbiór liczb podzielnych przez 15 w zbiorze {1, 2,...,2010}, card(B)=[ |
| ]=134 |
| | 15 | |
C − zbiór liczb podzielnych przez 6 i 15, czyli podzielnych przez NWD(6,15)=30,
D − zbiór liczb podzielnych przez 6 lub 15
E − zbiór liczb niepodzielnych przez 6 ani 15
card(D)=card(A)+card(B)−card(C)=335+134−67=402
card(E)=2010−card(D)=2010−402=1608
| | 1608 | | 804 | |
czyli P= |
| = |
| |
| | 2010 | | 1608 | |
symbolem [x] oznaczam część całkowitą (podłogę) liczby x − akurat tutaj nie jest ona potrzebna,
bo zarówno 6 i 15 dzielą 2010, ale ogólnie należy ją stosować, by otrzymać liczbę całkowitą w
wyniku, a card(X) − moc zbioru X, czyli ile elementów należy do tego zbioru
7 gru 20:44
chichi:
"C − zbiór liczb podzielnych przez 6 i 15, czyli podzielnych przez NWD(6,15)=30,"
wkradł Ci się chochlik, winno być NWW(6,15) = 30, NWD(6,15) = 3

P.S. dawno nie widziałem tego oznaczenia na moc zbioru
7 gru 21:38
mydlix: a rzeczywiście, mea culpa

, tak moc zbioru jest oznaczona w książkach, z których uczę się do
OM, ps. widział ktoś tegoroczne zadania i może się podzielić wrażeniami?
7 gru 21:58
Krzysiu: Liczb z zbioru {1,2,...,2010} podzielnych przez 6 jest 2010/6=335. Z tego zbioru liczb
podzielnych przez 15 jest 2010/15=134. Z tego powodu liczb z zbioru {1,2,...,2010}, które są
podzielne przez 6 i 15 jest min(335, 134) = 134.
Liczb z zbioru {1,2,...,2010}, które nie są podzielne ani przez 6, ani przez 15 to 2010 − 134 =
1876.
Prawdopodobieństwo wybrania takiej liczby jest 1876/2010 = 93/101. W ułamku dziesiętnym to
0.92, czyli 92% szans.
8 gru 17:34