Ciagi
aalicjaa1306: Jak zbadać czy ciąg jest ciągiem arytmetycznym czy geometryczny?
np ciąg an=5
an= 3n−2
an= 3n2
an= 2*3n
an= 2n+3
an= 2*3n +1
8 lis 11:48
kochanus_niepospolitus:
wypisujesz sobie trzy dowolne wyrazy i sprawdzasz czy zachowana jest zależność:
2an = an−1 + an+1 (wtedy jest to ciąg arytmetyczny)
an2 = an−1*an+1 (wtedy jest to ciąg geometryczny
np.
an = 5
to an−1 = 5 ; an = 5 ; an+1 = 5
łatwo zauważyć, że:
2an = an−1 + an+1 zajdzie, bo:
2*5 = 5 + 5
więc to jest ciąg arytmetyczny
bądź też
an = 2*3n
to: an−1 = 2*3n−1 ; an = 2*3n ; an+1 = 2*3n+1
sprawdzamy:
2an = an−1 + an+1
2*2*3n ?=? 2*3n−1 + 2*3n+1
4*3*3n−1 ?=? 2*3n−1 + 2*32*3n−1
12*3n−1 ?=? 20*3n−1
co nie jest prawdą dla DOWOLNEGO n
no to sprawdzamy:
an2 = an−1*an+1
(2*3n)2 ?=? 2*3n−1*2*3n+1
4*32n = 4*3n−1 + n+1
4*32n = 4*32n
czyli to jest ciąg geometryczny
8 lis 12:19
kochanus_niepospolitus:
oczywiście ... większość ciągów można sprawdzić czy NIE jest arytmetycznym ciągiem bądź
geometrycznym, patrząc na a1, a2, a3
Jednak to nie pokazuje, że NA PEWNO jest on arytmetyczny bądź geometryczny.
8 lis 12:20
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny ma postać liniową: an = an + b, gdzie współczynnik a jest równy różnicy
ciągu, np.: an = 3n − 2, to jest ciąg arytmetyczny o różnicy 3.
Ciąg geometryczny ma postać wykładniczą: an = a*bcn + d, gdzie bc jest stałym ilorazem
ciągu, np.: an = 2*3n, to jest ciąg geometryczny o ilorazie 31 = 3,
an = 5*32n−1, to jest ciąg geometryczny o ilorazie 32 = 9
8 lis 12:46
Bogdan:
Ciąg an = 2*3n+1 jest geometryczny, ciąg an = 2*3n + 1 nie jest geometryczny
8 lis 12:48