Rachunek prawdopodobieńswa
aalicjaa1306: 1.Prawdopodobieństwo jednokrotnego trawienia w cel przy salwie z dwóch dział wynosi 0,38.
Prawdopodobieństwo trafienia z działa nr 2 przy jednym wystrzale wynosi 0,8. Znaleźć
prawdopodobieństwo trafienia z działa nr 1 przy jednym wystrzale.
2. Rzucamy sto razy uczciwą monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadnie nam orzeł mniej
niż trzy razy?
3. Trójka studentów zdaje jednocześnie egzamin. Sposób przygotowania studentów i pytania
egzaminatora powoduje, że studenci mogą uzyskać z równym prawdopodobieństwem jedną z sześciu
ocen:
2
3
3,5
4
4,5
5.
Znaleźć prawdopodobieństwo następujących zdarzeń:
a) wszyscy dostaną dwójki
b) wszyscy dostaną ten sam stopień
c) każdy dostanie inny stopień
4. Wyciągamy 3 karty z tali 52 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze żadna z nich nie będzie
treflem?
8 lis 11:44
Jerzy:
Zad 4)
|Ω| = 52*51*50*49
|A| = 39*38*37*36
8 lis 11:48
Janek191:
z.1
p*0,2 + (1 − p)*0,8 = 0,38
0,2p + 0,8 − 0,8 p = 0,38
−0,6p = − 0,42
p = 0,7
======
8 lis 13:34