Całkowanie metodą podstawiania
Klimno: ∫cos
7 x sinx Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak to zrobić metodą podstawiania
8 lis 10:01
Jerzy:
Metodą podstawiania: sinx = t ; − cosxdx = dy
= ∫cos6*cosxdx = ∫(1 − sin2x)3dx
8 lis 10:05
Jerzy:
Sorry ..nie zauważyłem sinx
Podstaw: cosx = t − sinxdx = dt
8 lis 10:06
Klimno: cos2 x−sin2 x nie skróci się z cos6 x
8 lis 10:08
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
= − ∫t7dt = − |
| t8 + C = − |
| cos8x + C |
| | 8 | | 8 | |
8 lis 10:09
Jerzy:
Ta pierwsza jest źle, nie zauważyłem,że pod całką jest jeszcze sinx. Patrz 10:06
8 lis 10:10
Klimno: dobra dzięki
8 lis 10:10
Jerzy:
To napisałem jako pierwsze , to by było do: ∫cos7xdx
8 lis 10:13