taka sytuacja
Zaniepokojony: Co się stało z poziomem tego formu? Dlaczego w każdym poście są trolle i bluzgi?
8 lis 09:31
Adamm: "troll"
raczej idiota
8 lis 10:42
kochanus_niepospolitus:
I tak obecnie nie jest tak źle.
Od czasu do czasu trafi się jakiś gimnazjalny idiota, który akurat siedzi chory w domu i ma
założone blokady na gry (także sieciowe), więc nie ma co robić.
Kiedyś (jak nie było rezerwowanych nicków) było o wiele gorzej, bo co chwile jakiś gimnazjalny
niedorozwój podszywał się pod kogoś ze 'stałych bywalców'.
No ale taka jest cena 'otwartego' forum. Gdzie może każdy szybko coś napisać, bez konieczności
logowania się.
8 lis 11:21
Kacper:
Dlatego uważam, że dzieci powinny mieć ograniczony dostęp do Internetu
8 lis 11:49
Alky: Z czasem ciężko odróżnić trolla czy innego retarda od zwykłej osoby zadającej pytanie. Jest
mnóstwo osób które spamują zadaniami pokroju 2+2 bo są niedorozwinęci i nie potrafią ruszyć
głową ( nawet jak dostaną odpowiedź nie są w stanie podziękować, zawiast tego można wrzucić
jeszcze pare zadanek), ale najgorsze są osoby pomagające takim.. zawdnikom. Nie dość, że dają
im gotowe rozwiązania przez co tylko im karmią i zachęcają do wrzucania kolejnych zadań to w
sumie szkodzą tym osobom bo też obudzą się pewnego dnia na maturze czy innym sprawdzianie i
będzie " ale jak to dodawanie ...". Administracja też zamist ukrucać takie akcje, czy
psychiczne gadanie LWG woli banować osoby jak ja, za post tego typu czy chociażby @Adamm który
się tu coś wypowadał dostał z pół roku temu dostał bana za jakieś randomowe przekleństwo, czy
obraze kogoś ( o ile pamiętam jak najbardziej słuszne ).
8 lis 12:45
Adamm: dostałem bana nawet jak nie przeklinałem
tu chodziło o kłótnie, i 50 postów
na co administracja patrzy jako moją winę
ale rozumiem, trochę pomagam na tym forum, więc pewnych rzeczy mi robić nie wypada
8 lis 13:23
Adamm: zresztą, nie trzeba przeklinać żeby kogoś obrazić
a tu raczej chodziło właśnie o to
8 lis 13:28
Adamm: przepraszam, pomyliłem się
"na co administracja patrzy jako moją winę"
oczywiście, wina była po mojej stronie
ale chodziło mi o to, że nie tylko po mojej
8 lis 13:33
b.: Może dodam, jako osoba zaprzyjaźniona z administracją
że bany i usuwanie postów to najczęściej nie efekt działania admina, tylko moderatorów.
Moderatorów jest wielu i każdy ma swój punkt widzenia, co jest dozwolone, a co usunąć.
Oczywiście administracja widzi, co moderatorzy usunęli, ale patrzy łagodnym okiem na poczynania
moderatorów, bo jest im wdzięczna za wykonywaną pracę
8 lis 17:15
Mila:
Do
Zaniepokojony, zadałabym pytanie, co się stało ze społeczeństwem?
Wystarczy poczytać komentarze pod dowolnym artykułem dotyczącym kogokolwiek,
wymieniona osoba zostanie obrzucona błotem, niewybrednymi tekstami dotyczącymi wyglądu,
intelektu, możliwości seksualnych ( ulubione obszary) itd.
Smutne.
8 lis 17:38
5-latek: Dobry wieczor Milu
Zeby nie bylo to nie jest moj post .
Wedlug mnie wystarczy odpowedni regulamin i po zabawie .
Nie bedzie wtedy obrazania , przeklinania i innych rzeczy ktore np wyprawialy sie w porzednim
roku
Wiesz o koga chodzi .
Nie bedzie rysowania kutasow i innych nieprzyzwoitych rzeczy
Dlaczego ktos kto idzie do Kosciola zachowuje sie tam przyzwoicie ?
Dlaczego ktos kto idzie do teatru do kina zachowuje sie przyzwoicie ?
Bo wie ze jesli bedzie zachowywal sie inaczej to po prostu zostanie wyrzucony albo sprawa
zgloszona na Policje
Kolega LWG to osobny temat ktorym powinien sie zainteresowac Jakub .
8 lis 18:17
Alky: 5−latek regulamin nic tu nie pomoże, bo i tak nie będzie przestrzegany. Nienajlepsze
przykłady jednak podałeś, bo do kościoła i do teatru ( czy innych oper i filharmonii )chodzi
(w obu przypadach coraz mniejsze już ) grono które chodzi tam z własnej woli dla przyjemności
i przeważnie są to osoby dojrzałe które szanują te miejsca, tu natomiast jak juz ktoś
wcześniej zauważył może wejść każdy + śmieszki i trolle to najczęściej osoby gim−szkoła
średnia którzy myślą, że to śmieszne lub siedzą tu, poweidziałbym z przymusu bo MUSZĄ uczyć
się matematyki i sypią tymi zadaniami bez żadniego "dziękuję" etc.
Chyba każdy jest świadom, że jak zacznie kogoś wyzywać etc. to naraża się na bana, ale jak
przychodzi osoba która wie, że nie będzie miałą z forum do czynienia , a przy okazji może
zaimponować siedzącemu obob, starszemu wojtusiowi, lat 12 to czemu nie ma napisać czegoś super
śmiesznego
Przyjdzie Ci taki Maciu i regulamin najwyżej go sprowokuje do robienia głupich
rzeczy. W internecie jesteśmy względnie anonimowi więć pozwalamy sobie na więcej.
Zresztą z tym banowaniem to też tak różnie. Jak ktoś ma zmienne IP, albo ma głowe na karku i
wie jak sobie z takim banem szybko poradzić to też ciężej walczyć z takim osobnikiem.
Co do straszenia policją to byłoby to na tym samym poziomie co dzwonienie na 997, gdy ktoś
wepchnie Ci się przed kolejkę w sklepie ( chyba, że rzeczywiście jakaś poważna sprawa na
dłuższą metę ).
8 lis 18:55
5-latek: Alky
Na matematyka.pl jest regulamin (przeczytaj sobie) i tam takie rzeczy nie maja miejsca
.
Taki maciu by nie poszalal .
8 lis 19:02
Alky: Myślisz, że ktokolwiek wie, że jest tam reguamin? Myślisz, że ktokolwiek go przeczytał i
szanuje ? Prosze..
Teraz wszystko i wszędzie ma jakieś normy i zasady. Pisane czy nie. Na placu zabaw też masz
regulamin, ale nie zmienia to fakty, że wieczorem wpadną tam rześkie chłopaki z piwem sobie
posiedzieć...
To czy na matematyka.pl jest inaczej to niekoniecznie sprawa regulaminu, tylko to zwyczajnie
inne forum i inni ludzie. Zresztą nie żeby coś, ale gdy tam przyszedł LWG to od razu dostał
bana na twarz i nie było burd, także też nieraz polityka forum.
Inaczej jest też chociażby na zadane.pl. Tam to już w ogóle nie ma dyskusji, bo tam przychodzą
tylko dzieciaczki po zadania 2+2.
Matematyka.pisz jest wydaje mi sie bardziej otwartym forum, także trochę ogólnodyskusyjnym i
gronie osób częśniej bywających− nie tak monotematyczne ja inne fora. Może być też bardziej
atrakcyjne dla trolli bo jest 1 główne forum zadankowe na któych jest wszytko a każy nowe
zadanie, odpoweidźleci na samą górę, a na matematyce.pl chociażby jest to przystko posortowane
i poruszanie się to tych segmentach może zrezygnować leniwego śmieszka.
Co do tego Macia. Czemu nie mógł być tutaj zbanowany ? Bodajże ze względu na zmienne ip nawet
Jakub nie mógł nic z nim zrobić. Uspokoił się dopiero jak go Jakub postraszył policją (bo był
to już przepadek powiedzmy nękania i atakowania ludzi w internecie przez dłuższy okres ). Na
matematyce.pl mogliby zatem tyle samo, ale może zareagowaliby trochę sprawniej i od razu
skutecznie się tym zajęli.
Swoją drogą ja na przykłąd jako statystycznie przeciętna osoba nie wiedziałem , że na
matematyce.pl mają regulamin. Nie wiedziałem też czy tutaj jest regulamin i potrafie
odpoweidziećczy jest na innych forach typu pasja informatyki, stack overflow etc.
8 lis 19:18
Alky: ".. i nie potrafię odpowiedzieć..."
8 lis 19:19
5-latek: Ja np czytalem bo pisza zeby na poczatku zapoznac sie z regulaminem
8 lis 19:27
5-latek: Co do rzeskich chlopakow to policjanci sa teraz mocni w kupie
Jak wpadl kiedys ps Dluga stopa do knajpy to ilu ich bylo to spier......
Albo ps Brewka (nie bede pisal skad ) to nie bylo zmiluj
Ale zostwmy to
Sprawa jest bardziej powazniejsza
Otoz jesli sie zwroci uwage takiemu delikwentowi ze nie wolno przeklinac , nie wolno jest
obrazac to i tak zanjdzie sie ktos kto zadanie rozwiaze
Jaki jest przekaz ?
Co bym nie zrobil na tym forum to i tak zadanie mam rozwiazane (gimnazjum liceum .
8 lis 19:43
Kacper: Dopóki każdy będzie miał nieograniczony dostęp nie unikniemy takich przypadków.
Z drugiej strony dzięki takiej otwartości forum cieszy się dużym zainteresowaniem.
W ostatnim czasie można zauważyć pewien przesyt. W internecie jest już tak dużo rozwiązanych
zadań z ppdrecznikow, że praktycznie nie ma już czego rozwiązywać. Prawie wszystko jest już
dostępne
Ubolewam natomiast nad brakiem możliwości dobrego przeszukiwania forum w poszukiwaniu perełek,
które się tu znajdują.
9 lis 07:47
Adamm: to mi wyglądało jak coś co napisałby LWG
9 lis 22:06
Adamm: co do tych regulaminów, to każdy wie o co chodzi
o anonimowość, jako taką
i to było powiedziane już wcześniej
więc nie kłóć się 5−latku że gdyby był regulamin to by było lepiej
nie byłoby
9 lis 22:17
5-latek: Daj spokoj Adamm .
Mnie juz tak bardzo to nie interesuje gdyz juz powoli koncze swa przygode z matematyka
mam na razie jej przesyt .
9 lis 22:24
daras: oooo a czym się teraz będziesz sycił ?
10 lis 12:56
5-latek: Ajjj
darasie Witaj dlugo Cie nie bylo no chyba z epod innym nickiem
Nie wiem , moze za jakis czas mi przejdzie .
10 lis 12:58