Znowu problem taki ogólny ze stereometrii
MatMal: Powiedzmy ze mamy ostroslup, i jesli mam zmierzyc kat miedzy dwiema plaszyznami, plaszczyzna
boczna i plaszczyzna podstawy, to tak generalnie musze wziac wysokosc sciany bocznej i odcinek
padajacy w ten sam pkt pod katem prostym w podstawie ? i Zmierzyc kat miedzy nimi ? Czy
niezaleznie ktore proste wybiore z obu plaszczyzn to i tak kat miedzy nimi bedzie taki sam ?
7 lis 23:41
Mila:
AD⊥BC
SD⊥BC
α− kąt między ścianą boczną płaszczyzną podstawy.
7 lis 23:46
MatMal: no niby tak, tylko w zadaniu czasem nie da sie wywnioskowac ze ktorac z tych prostych jest pod
katem prostym ...
i dlatego moje pytanie
7 lis 23:54
Mila:
Napisz konkretne zadanie, pisał Ci PW jaka jest zasada.
8 lis 00:07
MatMal: Podstawą ostrosłupa jest trapez prostokątny,którego podstawy mają długość 3 cm i 6 cm,a ramiona
4 cm i 5 cm.Wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem
ostrym miary \alpha .Wyznacz sinus kąta \alpha ,jeśli wysokość ostrosłupa jest równa 6 cm.
oczywiscie wiem, wnioskuje ze spodek jest w srodku okregu wpisanego, r=2 az sie prosi o
pitagorasa, w trojkacie H r h (H wysokosc ostroslupa , r promien okrego wpisanego h wysokosc
sciany bocznej) i tu pojawia sie moje pytanie skad mam wiedziec ze wysokosc tej sciany bocznej
opadnie w to samo miejsce w ktorego opada promien okgregu wpisanego ( nie pytam jak cos o
roziwaznaie zadania bo ono jest proste, tylko mnie nurtuje ten problem i chyba tego nie
rozumiem xD)
8 lis 00:19
PW: Chcesz przeciąć krawędź podstawy płaszczyzną prostopadłą. Wiesz, że wysokość ściany bocznej
jest prostopadła do krawędzi podstawy. Wiesz, że promień okręgu jest prostopadły do krawędzi
podstawy (w punkcie styczności). Punkt styczności w trapezie prostokątnym jest środkiem
ramienia prostopadłego do podstawy. Pośrodku tego ramienia jest więc punkt , przez który
przechodzą dwie prostopadłe do krawędzi podstawy. Na mocy twierdzenia o trzech prostopadłych
płaszczyzna wyznaczona przez te proste jest prostopadła do krawędzi podstawy,.Na tej
płaszczyźnie mierzy się więc kąt α nachylenia ściany bocznej do podstawy.
Tłumaczenie tego jest jak widzisz zawiłe (nieosiągalne dla większości uczniów). Dlatego
poprzestajemy na zaznaczeniu kropeczkami odpowiednich kątów prostych − jak to zrobiła
Mila − zakładając, że czytelnik obeznany z twierdzeniem o trzech prostopadłych i
definicją kąta między płaszczyznami wie o co idzie. Ty już wiesz, bo jesteś dociekliwy. Dla
pocieszenia dodam, że nikt na maturze nie wymaga pisemnego tłumaczenia, dlaczego akutar tutaj
jest kąt między płaszczyznami − wystarczy dobrze narysować.
8 lis 09:15